Vad kul att du vill göra must av din frukt! Men hur vet du egentligen när det är dags att plocka frukten? 

En bra tumregel är att tidiga äppelsorter bör mustas innan de är helt ätmogna, medan senare sorter blir som godast att musta när de är helt mogna. 

Det bästa sättet att veta om äpplena är klara är att smaka på dom. Det ska knaka friskt om äpplet när du biter i det. Gör det inte det så är äpplena övermogna och mjöliga, och då kan vi inte musta dom. Kärnorna ska vara bruna - då är äpplet moget.

Fallfrukt och frukt med skönhetsfel - t.ex. "blåmärken" eller skorv passar också bra att musta, såväl som maskäten frukt, så länge de är i bra skick i övrigt (blåmärkena får inte ha blivit mörkbruna). Kom ihåg att tvätta frukten så slipper du gräsklipp och annan lort i musten, och vi slipper onödigt slitage på maskinerna.

Sommaräpplen blir snabbt övermogna så de bör inte plockas i förväg och ligga och vila. Många gånger mustar vi dagen efter du lämnat in, vilket innebär att eventuell halvdålig frukt kan hinna börja ruttna. Tänk därför på att ta med så fin frukt som möjligt. 


Om man har äppelsorter som mognar senare så kan man plocka ner äpplena och låta dom eftermogna något. Se då till att regelbundet plocka bort frukt som blivit dålig.

Päron går också bra att musta, men vissa tycker de behöver blandas med äpplen för att det ska bli riktigt gott. En must på endast päron blir väldigt söt, eftersom päron inte har samma syrlighet som äpplen. Vissa gillar den extra söta smaken, medan andra hellre blandar med äpplen.

Päron måste plockas vid rätt tidpunkt: inte för tidigt, för då är de för hårda och det går inte så bra att krossa dom. Inte för sent, för då är de övermogna och blir snabbt mosiga, och det blir ingen bra must av dom då heller. Här passar det klassiska ordet "lagom" väldigt bra in! 


Det går jättebra att blanda olika sorters äpplen! Många anser att en blandning av svenska äpplen ger den godaste musten! 


Har du bär i din trädgård så går det bra att musta dessa också. De blandas med äpplen, då det inte blir tillräcklig mängd annars. Hittills har vi provat must med druvor, och även en variant med en hint av rabarber. Jättegoda varianter båda två! 

Krusbär, vinbär, mm.. Vi testar gärna med vad för godsaker du har i din trädgård! Vid bokning behöver du tala om för oss om du kommer med annat än just äpplen eller päron så vi kan planera in mustningen ordentligt så inte bären hinner bli dåliga. Samma grund gäller här - bra bär blir bra must. Du rensar själv bort dåliga bär innan du lämnar in hos oss. Karten kan med fördel sitta kvar!