Vad kul att du vill göra must av din frukt! Men hur vet man egentligen när det är dags att plocka frukten? 

Det bästa sättet att veta om äpplena är klara är att smaka på dom. Det ska knaka friskt om äpplet när du biter i det. Gör det inte det så är äpplena övermogna och mjöliga, och då kan vi inte musta dom. Kärnorna ska vara bruna - då är äpplet moget.

Fallfrukt och frukt med skönhetsfel - t.ex. "blåmärken" eller skorv passar också bra att musta, såväl som maskäten frukt, så länge de är i bra skick i övrigt (blåmärkena får inte ha blivit mörkbruna). Kom ihåg att tvätta frukten och lägg i rena hinkar/kassar.

Sommaräpplen är ofta väldigt mjöliga och skapar en mycket grumlig must. De sätter även igen maskinerna så därför vill jag undvika sommarsorterna. 


Om man har äppelsorter som mognar senare så kan man plocka ner äpplena och låta dom eftermogna något. Se då till att regelbundet plocka bort frukt som blivit dålig.

Päron går också bra att musta, men vissa tycker de behöver blandas med äpplen för att det ska bli riktigt gott. En must på endast päron blir väldigt söt, eftersom päron inte har samma syrlighet som äpplen. Vissa gillar den extra söta smaken, medan andra hellre blandar med äpplen.

Päron måste plockas vid rätt tidpunkt: inte för tidigt, för då är de väldigt hårda och man får inte särskilt mycket must av dom. Inte för sent, för då är de övermogna och blir snabbt mosiga, och det blir ingen bra must av dom då heller. Här passar det klassiska ordet "lagom" väldigt bra in!

Det går jättebra att blanda olika sorters äpplen! Många anser att en blandning av svenska äpplen ger den godaste musten! 


Tidigare har jag tagit emot bär och vindruvor, men i år kommer jag hålla mig till äpplen och päron. Jag tar heller inte emot mjöliga äppelsorter.