Vad kul att du vill göra must av din frukt! Men hur vet du egentligen när det är dags att plocka frukten? 

En bra tumregel är att tidiga äppelsorter bör mustas innan de är helt ätmogna, medan senare sorter blir som godast att musta när de är helt mogna. 

Det bästa sättet att veta om äpplena är klara är att smaka på dom. Det ska knaka friskt om äpplet när du biter i det. Gör det inte det så är äpplena övermogna och mjöliga, och då kan vi inte musta dom. Kärnorna ska vara bruna - då är äpplet moget.

Fallfrukt och frukt med skönhetsfel - t.ex. "blåmärken" eller skorv passar också bra att musta, såväl som maskäten frukt, så länge de är i bra skick i övrigt (blåmärkena får inte ha blivit mörkbruna).

Årets brist på rönnbär gör att rönnbärsmalen gärna ger sig på äppelträden istället. Det ser tråkigt och oaptitligt ut, men äpplen med gångar efter rönnbärsmal går också bra att musta!

Sommaräpplen blir snabbt övermogna så de bör inte plockas i förväg och ligga och vila.


Om man har äppelsorter som mognar senare så kan man plocka ner äpplena och låta dom eftermogna något. Se då till att regelbundet plocka bort frukt som blivit dålig.

Päron går också bra att musta, men de behöver blandas med äpplen för att det ska bli riktigt gott. En must på endast päron blir som regel alldeles för söt och inte så god, eftersom päron inte har samma syrlighet som äpplen.

Päron måste plockas vid rätt tidpunkt: inte för tidigt, för då är de för hårda och det går inte så bra att krossa dom. Inte för sent, för då är de övermogna och blir snabbt mosiga, och det blir ingen bra must av dom då heller. Här passar det klassiska ordet "lagom" väldigt bra in! 


Det går jättebra att blanda olika sorters äpplen! Många anser att en blandning av svenska äpplen ger den godaste musten!