Att vara i tid är toppen, men kom helst inte för tidigt till din bokade tid, då risken finns att det krockar med kunden innan dig och det kan då bli rörigt. Jag vill kunna ge alla kunder bästa möjliga service och tid att svara på frågor m.m.
Väl på plats så följer du pilar och anvisningar för att komma fram till musteriet för avlämning. Kör försiktigt på den ojämna marken. Efter avlämning följer du vägen genom trädgården för att smidigt komma runt och slippa vända med bilen. Vita markeringar finns för att uppmärksamma en säker rundfart.
Plocka din frukt (helst) max 3 dagar innan inlämning och tvätta noggrant av all eventuell smuts, så du inte får med det i din must. Fallfrukt är ofta smutsig och full i gräsklipp. Tvätta av den innan inlämning så slipper du riskera att din must blir dålig! Musteriet har ingen sköljmaskin, därför behöver du förbereda frukten själv innan inlämning. Använd rena kärl till din rena frukt.
Bra tips på hur frukten kan/bör se ut mm. hittar du i avsnittet "Bra att veta".
Packa dina äpplen i pappkassar eller 10-liters hinkar (gör gärna hål i hinkarnas botten så regnvatten inte samlas med äpplena). För att få must på endast egna äpplen behövs MINST ca 50kg. Detta är ingen garanti, det beror på frukt, mognadsgrad, storlek osv.
Packa inte mer än 10kg i varje kasse (ca två tredjedelar av en normalstor matkasse. Använd INTE Maxi-kassar eller mjuka plastkassar - det ska vara lätt och smidigt att hantera frukten. Har du packat tyngre/i större kassar eller i lådor så finns (begränsat antal) hinkar på plats där du själv omfördelar din frukt. Är det så olyckligt att hinkarna är slut här så kan man åka till närmaste matbutik och köpa pappkassar.
TIPS! En 10-liters hink rymmer ungefär 5kg äpplen.
OBS! MED RESERVATION ATT NEKAS INLÄMNING OM PACKNING AV FRUKT INTE FÖLJER ANVISNINGARNA - DETTA P.G.A. ARBETSMILJÖ OCH ERGONOMI. Du ansvarar själv för att tillgodose dig information och följa denna.
Frukten krossas, pressas och pastöriseras, och sedan tappar jag upp den färdiga musten på bag-in-box. Vill du ha råmust (ej pastöriserad) tar du med egna rena dunkar för detta.
Du får ett sms när du kan hämta din färdiga must. Hämta gör du på en tid som passar dig, och du Swishar då till numret som du hittar vid musteriet.
Sådan här frukt mustar jag inte:
Mjölig frukt - blir grumlig must och och för stor tidskostnad.
Sommarfrukt - blir grumlig must och sätter igen maskinerna.
Övermogen frukt - ger dålig must och kan sätta igen maskinerna.
Rutten och möglig frukt - kan utveckla mögelgiftet patulin - försvinner ej i pastöriseringen.
Fallfrukt från hagar där det går betande djur - frukten kan innehålla bakterier och smittor som inte försvinner vid pastöriseringen.
Jag tar inte ansvar för eventuell dålig frukt i din must, men skulle jag se några dåliga äpplen så plockar jag såklart bort dessa.
Hur mycket must du får ut av din frukt beror lite på vilken sort du har, men du kan räkna med att ca 50-70% av fruktens vikt blir till must. Det vill säga, ca 10kg äpplen ger ca 5-7 liter färsk must.
Pastöriserad must håller sig i minst 1 år, ofta mycket längre än så. Öppnad förpackning förvaras i kylen, och håller sig fräsch i minst 1 månad. Och din must är helt utan tillsatser - bra va?!
Här bokar du din tid för inlämning av frukt.