Must av dina egna äpplen (och päron) - 

såhär går det till.


Du behöver boka en tid för att lämna in din frukt hos oss. Detta för att undvika köbildning, vilket ju är extra viktigt i dessa tider. 

Skulle du behöva lämna in frukten utöver de tider som finns tillgängliga så kontaktar du oss - vi löser det! 

OBS! Nu är musteriet stängt för säsongen, och vi välkomnar dig åter till fruktsäsongen 2021.


Plocka din frukt och tvätta noggrannt av all eventuell smuts, så du inte får med det i din must. 


Bra tips på hur frukten kan/bör se ut mm. hittar du i avsnittet "Bra att veta".


Packa dina äpplen i t.ex papp- eller tygkassar eller mindre kartonger/fruktlådor. Du behöver lämna minst 30kg äpplen. 


Packa inte mer än ca 10-15kg i varje kasse - det ska vara lätt och smidigt att hantera frukten både för dig och för oss. Har du packat tyngre/i större kassar så finns hinkar på plats där du själv omfördelar din frukt. 


Märk alla dina kassar med för- och efternamn samt telefonnummer. 


Frukten krossas, pressas och pastöriseras, och sedan tappar vi upp den färdiga musten på bag in box eller ståpåsar. Vill du ha råmust (ej pastöriserad) tar du med egna rena dunkar för detta. 


Du får ett sms när du kan hämta din färdiga must. Hämta gör du under ordinarie öppettider. 



Sådan här frukt mustar vi inte:

Övermogen frukt - ger dålig must och kan sätta igen maskinerna. 

Rutten och möglig frukt - kan utveckla mögelgiftet patulin.

Fallfrukt från hagar där det går betande djur - frukten kan innehålla bakterier och smittor som inte försvinner vid pastöriseringen. 


Vi tar inte ansvar för eventuell dålig frukt i din must, men skulle vi se några dåliga äpplen så plockar vi såklart bort dessa. 




Hur mycket must du får ut av din frukt beror lite på vilken sort du har, men du kan räkna med att ca 50-70% av fruktens vikt blir till must. Det vill säga, ca 10kg äpplen ger ca 5-7 liter färsk must. Fasta äppelsorter ger mest must per kilo frukt. Mjöliga sorter ger en grumlig must och mindre must per kilo frukt - men inte en mindre god must för det! 

När du mustar din frukt hos oss så pastöriserar vi den också åt dig. Pastöriserad must håller sig i minst 1 år, ofta mycket längre än så. Öppnad förpackning förvaras i kylen, och håller sig fräsch i minst 1 månad. Och din must är helt utan tillsatser - bra va?!