Äntligen drar säsongen 2023 igång på Björkliden! Väldigt sent tyvärr, men bättre sent än aldrig, eller hur?! Välkommen att boka din tid! 


Must av dina egna äpplen (och päron) - 

såhär går det till.


Du behöver boka en tid för att lämna in din frukt hos oss. Detta för att undvika köbildning, samt för att vi ska kunna säkerställa att hinna med all frukt som kommer in. 

Skulle du behöva lämna in frukten utöver de tider som finns tillgängliga så kontaktar du oss - vi löser det! 

Att vara i tid är toppen, men kom helst inte för tidigt till din bokade tid, då risken finns att det krockar med kunden innan dig och hela förloppet kan då bli rörigt. Vi vill ge alla våra kunder bästa möjliga service och tid att svara på frågor m.m. 


Plocka din frukt och tvätta noggrannt av all eventuell smuts, så du inte får med det i din must. Fallfrukt är ofta smutsig och full i gräsklipp. Tvätta av den innan inlämning så slipper du riskera att din must blir dålig! 


Bra tips på hur frukten kan/bör se ut mm. hittar du i avsnittet "Bra att veta".


Packa dina äpplen i t.ex pappkassar eller mindre kartonger/fruktlådor. Du behöver lämna minst 30kg äpplen för att få must på enbart dina egna äpplen. Skulle du ha mindre mängd så kommer vi blanda med andra äpplen och du får tillbaka must i motsvarande mängd på din inlämnade frukt.


Packa inte mer än ca 10-15kg i varje kasse (ca två tredjedelar av kassen) - det ska vara lätt och smidigt att hantera frukten både för dig och för oss. Har du packat tyngre/i större kassar eller i lådor så finns hinkar på plats där du själv omfördelar din frukt. 


Frukten krossas, pressas och pastöriseras, och sedan tappar vi upp den färdiga musten på bag in box. Vill du ha råmust (ej pastöriserad) tar du med egna rena dunkar för detta. 


Du får ett sms när du kan hämta din färdiga must. Hämta gör du på en tid som passar dig, och du Swishar då till numret som du hittar inne i musteriet. 


Sådan här frukt mustar vi inte:

Övermogen frukt - ger dålig must och kan sätta igen maskinerna. 

Rutten och möglig frukt - kan utveckla mögelgiftet patulin.

Fallfrukt från hagar där det går betande djur - frukten kan innehålla bakterier och smittor som inte försvinner vid pastöriseringen. 


Vi tar inte ansvar för eventuell dålig frukt i din must, men skulle vi se några dåliga äpplen så plockar vi såklart bort dessa. Hur mycket must du får ut av din frukt beror lite på vilken sort du har, men du kan räkna med att ca 50-70% av fruktens vikt blir till must. Det vill säga, ca 10kg äpplen ger ca 5-7 liter färsk must. Fasta äppelsorter ger mest must per kilo frukt. Mjöliga sorter ger en grumlig must och mindre must per kilo frukt - men inte en mindre god must för det! 

När du mustar din frukt hos oss så pastöriserar vi den också åt dig. Pastöriserad must håller sig i minst 1 år, ofta mycket längre än så. Öppnad förpackning förvaras i kylen, och håller sig fräsch i minst 1 månad. Och din must är helt utan tillsatser - bra va?!