Det här är Björklidens musteri...


Jag som driver Björklidens musteri  heter Sofia Liljeberg. Jag är från Insjön men har bott i Stockholmstrakten några år innan jag flyttade tillbaka till mina rötter med dåvarande man och våra fyra döttrar. 


Vilken potential det finns här! Stort, vackert, lummigt. Mycket jobb att utföra, och det är helt de egna drömmarna som ligger till grund för hela utvecklingen. Kan det bli bättre?!


 

Villa Björkliden i dess forna glans, troligtvis under den första halvan av 1900-talet.

...och det här är Villa Björkliden.


Villa Björkliden är en ca 300 år gammal gård som från början tillhörde kyrkan. Här bodde kaplanen - prästens "andre man" skulle man nog kunna säga - och gården har länge kallats för Kaplansgården/Kaplagården.

Så gott jag vet så byggdes gården någon gång under första halvan av 1700-talet. Sista kaplanen gick ur tiden 1868, men gården fanns kvar i kyrkans ägo så länge kaplanens hustru Gustava levde, till 1905.

Victor C Melander köpte då gården och gav den senare namnet Villa Björkliden. Ända sedan dess har gården funnits kvar i släkten Melander - mitt släktled på min pappas sida.


Mina föräldrar tog över gården av släktingarna i slutet av 80-talet och jag är uppväxt här. 2019 gick den vidare ytterligare en generation när jag tog över tillsammans med min dåvarande man Per-Anders. Namnet Villa Björkliden har med tiden bleknat (om det någonsin arbetades in ordentligt?) och jag känner att det är dags att blåsa liv både i det fina namnet och den vackra gården igen!