Det här är vi...


Vi som startat och driver Björklidens musteri heter Sofia och Per-Anders Liljeberg. Vi är båda från Insjön och Leksand men har bott i Stockholmstrakten några år innan vi flyttade tillbaka till våra rötter, med våra fyra döttrar. 


När vi tog över släktgården så började det genast bubbla i oss - vilken potential det fanns här! Stort, vackert, lummigt. Mycket jobb att utföra, och det är på våra villkor, våra drömmar som ligger till grund för hela utvecklingen. Kan det bli bättre?!


För att bryta ner det väldigt grovt så är P-A den som är bäst på att bygga, slita, "göra jobbet", och Sofia älskar att ta hand om kunderna och göra hantverket, "finliret". Sen hjälps vi såklart gärna åt på alla plan och lär av varandra. En gemensam nämnare är att vi har väldigt mycket idéer och tydliga mål vi vill nå. Som tur är sammanstrålar ofta bådas idéer med varandra vilket såklart gör det lättare att förverkliga. 

Villa Björkliden i dess forna glans, troligtvis under den första halvan av 1900-talet.

...och det här är Villa Björkliden.


Villa Björkliden är en ca 300 år gammal gård som från början tillhörde kyrkan. Här bodde kaplanen - prästens "andre man" skulle man nog kunna säga - och gården har länge kallats för Kaplansgården/Kaplagården.

Så gott vi vet så byggdes gården någon gång under första halvan av 1700-talet. Sista kaplanen gick ur tiden 1868, men gården fanns kvar i kyrkans ägo så länge kaplanens hustru Gustava levde, till 1905.

Victor C Melander köpte då gården och gav den senare namnet Villa Björkliden. Ända sedan dess har gården funnits kvar i släkten Melander - Sofias släktled på pappas sida.


Sofias föräldrar tog över gården av släktingarna i slutet av 80-talet och hon är uppväxt här. 2009 hade vi vårt härliga sommarbröllop här på gården och 10 år senare gick den vidare ytterligare en generation när vi själva tog över. Namnet Villa Björkliden har med tiden bleknat (om det någonsin arbetades in ordentligt?) och vi känner att det är dags att blåsa liv både i det fina namnet och den vackra gården igen!